بهترین روش های جراحی برای کودکان فلج مغزی
اگر چه عمل های جراحی اولین گزینه درمانی برای بهبود کودکان مبتلا به فلج مغزی نبوده و معمولا پزشکان متخصص و متخصصین کاردرمانی در ابتدا روش های کم خطرتری را در درمان فلج مغزی برای کودکان در نظر می گیرند، ولی انجام عمل های جراحی می تواند مزایای زیادی را برای بهبود کودکان فلج مغزی داشته باشند.
فلج مغزی یک ناتوانی و اختلال مزمن و مادام العمر می باشد، ولی گزینه های درمانی زیادی نیز برای بهبود آن وجود دارد. انجام عمل های جراحی، یکی از این گزینه های درمانی می باشد.
معمولا، گزینه های درمانی مانند کاردرمانی، استفاده از ارتزها، درمان های دارویی و تزریق بوتاکس قبل از عمل های جراحی توصیه خواهند شد. عمل های جراحی برای بهبود فلج مغزی را می توان بر روی عضلات، استخوان ها، بافت ها، تاندون ها و اعصاب کودکان انجام داد.
گاهی اوقات، ممکن است کودکان سی پی برای مشکلاتی دیگری تحت عمل های جراحی قرار بگیرند؛ مانند جراحی چشم و یا جراحی برای رفع مشکلات شنوایی.
عمل های جراحی برای بهبود فلج مغزی در کودکان کدامند؟
برای بهبود فلج مغزی می توان چندین عمل جراحی مختلف را انجام داد. انجام جراحی های ارتوپدی از گزینه های درمانی رایج برای بهبود فلج مغزی می باشد که در بهبود پوسچر (وضعیت بدنی)، تعادل، راه رفتن و مهارت های حرکتی کودکان نقش دارند.
هشت نوع جراحی ارتوپدی برای بهبود فلج مغزی وجود دارد، شامل:
* افزایش طول عضلات (Muscle lengthening): افزایش طول عضلات روشی است که عضلات را بلندتر کرده و سفتی عضلات را در دست ها، انگشتان، بازوها و پاها کاهش می دهد. سفتی عضلات، انجام حرکات مختلف را برای کودکان سی پی دردناک و دشوار خواهد کرد. همچنین این روش می تواند به بهبود مهارت های حرکتی ظریف در کودکان فلج مغزی نیز کمک کند.
* افزایش طول تاندون ها (Tendon lengthening): افزایش طول تاندون ها برای بهبود راه رفتن و توانایی مستقل نشستن کودکان انجام می شود. به علاوه، این روش می تواند انقباضات دردناک را نیز در کودکان سی پی کاهش دهد.
* انتقال تاندون یا تاندون ترنسفر (Tendon transfer): روشی است که در آن تاندون سالم را به ناحیه دیگری در سراسر مفصل حرکت داده و آن را جایگزین تاندون آسیب دیده می کنند تا بتوانند حرکت از دست رفته ای را اصلاح کرده و یا دوباره آن را بازگردانند. همچنین این روش می تواند به کاهش درد و رفع مشکلات راه رفتن نیز در کودکان سی پی کمک کند.
* استئوتومی (Osteotomy): این روش به معنای بریدن استخوان می باشد و برای تنظیم مجدد مفاصل و بهبود وضعیت بدنی و غالبا بعد از دررفتگی لگن انجام خواهد شد.
* میوتومی (Myotomy): در این روش، بریدگی در عضلات ایجاد شده و به بهبود کنترل و عملکرد عضلات کمک خواهد شد.
* تنوتومی (Tenotomy): روشی است که بریدگی هایی بر روی تاندونها انجام خواهد شد.
* آرترودز یا خشک کردن مفصل (Arthrodesis): در این روش استخوان ها را برای افزایش ثبات به هم جوش داده و در نتیجه راه رفتن برای کودک آسان تر خواهد شد.
* تعویض مفصل (Joint replacement): چنانچه مفاصل دردناک و یا دررفته شده باشند، ممکن است برای تعویض آنها جراحی انجام شود.
به علاوه، برای برخی از کودکان فلج مغزی، جراحی های مغز و اعصاب نیز انجام خواهد شد. این جراحی ها اعصاب را برای بهبود کنترل عضلات، راه رفتن، تعادل و سایر علائم درمان می کنند. به عنوان مثال برای از بین بردن تون عضلانی بالا، پزشکان متخصص ممکن است یک عمل جراحی به نام ریزوتومی انتخابی پشتی (SDR) را توصیه کنند. این روش شامل برش انتخابی رشته های عصبی حسی برای کاهش تون عضلانی می باشد. از آنجایی که اعصاب بریده شده نمی توانند دوباره رشد کنند، کاهش اسپاستیسیته دائمی خواهد بود. ولی به طور کلی، جراحی فقط برای کودکان مبتلا به اسپاسم شدید و در موارد شدید تون عضلانی بالا که به سایر روش های درمانی برای بهبود اسپاستیسیته پاسخ نمیدهند، توصیه خواهد شد.
گاهی اوقات، کودکان سی پی برای عوارض و مشکلات همراه فلج مغزی تحت عمل جراحی قرار می گیرند. این عمل ها می توانند شامل جراحی های چشم، کاشت حلزون برای بهبود شنوایی، گاستروتومی برای رفع مشکلات تغذیه و موارد دیگر باشند. پزشکان متخصص و متخصصین کاردرمانی می توانند بهترین گزینه های جراحی را برای هر کودکی مورد بررسی قرار دهند.
سن مناسب برای جراحی کودکان فلج مغزی، چه سنی می باشد؟
عوامل متعددی می توانند بر تعیین سن مناسب برای جراحی کودکان فلج مغزی تأثیر بگذارند، اما معمولا بین 3 تا 10 سالگی کودکان، سن مناسبی برای انجام عمل های جراحی می باشد. برخی از پزشکان ترجیح می دهند که در سنین پایین تر، عمل جراحی را انجام دهند؛ در صورتی که برخی دیگر عقیده دارند که بهتر است تا بزرگتر شدن کودکان صبر کنند. علاوه بر این، هر کودک مبتلا به فلج مغزی می تواند علائم و چالش های خاص خود را داشته باشد که می بایست توسط پزشکان متخصص و متخصصین کاردرمانی در نظر گرفته شود.
مزایا و معایب جراحی برای کودکان فلج مغزی:
مزایای بالقوه جراحی برای کودکان فلج مغزی به نوع جراحی و شرایط خاص هر کودک بستگی دارد.
مزایای عمل های جراحی عبارتند از:
* کاهش درد
* کاهش لرزش
* اصلاح انحنای ستون فقرات
* اصلاح هر گونه ناهنجاری در اندام ها مانند دست ها و یا پاها
* بهبود تعادل
* بهبود پوسچر (وضعیت بدنی)
* بهبود هماهنگی
* بهبود توانایی ایستادن
* توانایی بهبود یافته برای تقلید و یا راه رفتن
* بهبود سفتی مفاصل
* بهبود انقباضات
* پیشگیری از دررفتگی لگن
ولی جراحی یک روش تهاجمی بوده و خطراتی را نیز به همراه خواهد داشت. معمولا، پزشکان متخصص و متخصصین به خانواده های کودکان سی پی توصیه می کنند که قبل از عمل های جراحی، درمان هایی مانند کاردرمانی، استفاده از ارتزها، درمان های دارویی و تزریق بوتاکس را امتحان کنند.
خطرات عمل های جراحی می توانند شامل موارد زیر باشند:
* عفونت
* خون ریزی
* از بین نرفتن درد
* از بین نرفتن علايم و مشکلات همراه با فلج مغزی
* لخته شدن خون
* حساسیت و واکنش به ماده بیهوشی
* ایجاد آسیب های دیگر
یک پزشک متخصص همراه با تیم ارتوپدی قبل از انجام هر اقدامی در مورد خطرات و مزایای هر نوع عمل جراحی با شما صحبت خواهد کرد.
بهبودی کودکان فلج مغزی پس از جراحی به چه صورت می باشد؟
جدول زمانی بهبودی بسته به نوع جراحی هر کودک سی پی متفاوت بوده و پس از هر جراحی، زمانی برای بهبودی مورد نیاز خواهد بود. معمولا اسپیلنت، بریس و یا گچ گیری پس از عمل های جراحی های ارتوپدی برای کودک مورد نیاز خواهد بود. پس از انجام برخی از عمل های جراحی های ارتوپدی، استفاده از عصا و یا ویلچر نیز ممکن است برای برخی از کودکان مورد نیاز باشد.
ممکن است پزشک متخصص در هفتههای اول پس از جراحی برای کودک داروهای مسکن بیشتری تجویز کند؛ زیرا میزان دردی که کودک تجربه می کند ممکن است به طور موقت پس از جراحی تا زمان بهبودی افزایش یابد.
شرکت در جلسات کاردمانی و انجام تمرینات بعد از جراحی، برای کودکان سی پی بسیار اهمیت دارد. یک متخصص کاردرمانی با به کار بردن تمرینات مناسب به بهبود مهارت هایی مانند تعادل، افزایش قدرت و تحرک کودک کمک خواهد کرد. گاهی اوقات، کاردرمانی در طول یک برنامه بهبودی در هنگام بستری بودن کودک نیز انجام می شود.
سخن آخر:
عمل های جراحی متفاوتی می توانند بخشی از برنامه درمانی کودکان فلج مغزی باشند. انجام عمل های جراحی برای کودکان فلج مغزی می تواند به کاهش درد کمک کرده و در عین حال عوامل مهمی مانند تعادل، راه رفتن، وضعیت بدنی و ثبات آنها را نیز بهبود بخشند.
جراحی های ارتوپدی، از رایج ترین جراحی ها برای کودکان فلج مغزی می باشند، اما گاهی اوقات جراحی های اعصاب، بینایی، دستگاه گوارش و سایر جراحی ها نیز از گزینه های درمانی برای بهبود کودکان سی پی خواهند بود.
همواره در نظر داشته باشید که مشاوره با پزشکان متخصص و متخصصین کاردرمانی برای برنامه ریزی دقیق و مفید درمانی کودک سی پی شما بسیار مفید خواهد بود؛ زیرا این متخصصین می توانند شما را در مورد جراحی مورد نیاز در برنامه درمانی کودکتان و همچنین سایر گزینه های درمانی مانند کاردرمانی، درمان های دارویی و تزریق بوتاکس به طور دقیق آگاه سازند.